Samenvatting
Het levensverhaal van Nelson Mandela speelt zich af in Zuid-Afrika. Het boek bevat vijf delen. Hieronder geven we een korte samenvatting per deel. Op de pagina voor scholieren geven we tips hoe je een boekbespreking maakt en hoe je een spreekbeurt kunt voorbereiden.
Deel 1: kinderjaren
Madiba wordt als herdersjongen geboren (1918) in een kleine en hechte gemeenschap van zwarte Afrikanen. Als hij naar school gaat krijgt hij een nieuwe naam: Nelson. Nadat zijn vader gestorven is (Nelson is dan 9 jaar), ontfermt een bevriend stamhoofd zich over hem en voedt hem op als zijn pleegzoon. Nelson kan hierdoor goede scholen bezoeken en zelfs naar de universiteit gaan.
Deel 2: een wereld gaat open
Met Justice, de zoon van het stamhoofd die hij als een broer beschouwt, gaat Nelson naar Johannesburg. Hij gaat werken in een kantoor en studeert ’s avonds rechten. Als advocaat leeft hij in armoede. Hij ervaart hoe zwarte mensen door blanken als minderwaardige mensen worden behandeld. Hij ontmoet Walter Sisulu, die later een grote vriend wordt. Samen worden ze actief in het verzet tegen Apartheid (rassendiscriminatie).
Deel 3: de geboorte van een vrijheidsstrijder
Nelson Mandela richt met o.a. Walter Sisulu, Oliver Tambo en Anton Lembede de ANC-jeugdliga op. Het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) wil discriminerende wetten afschaffen. Ze organiseren telkens acties. Nelson trouwt met Evelyn en krijgt drie kinderen. De strijd die geweldloos begon, wordt steeds heftiger en gewelddadiger, er vallen doden. Zwarten worden door blanke politie uit Sophiatown, dat een blanke wijk moet worden, weggejaagd. Op bijeenkomsten en bij demonstraties worden zwarten gearresteerd. Nelson, die intussen verzetsleider is, moet zich schuilhouden op het platteland. Zijn huwelijk met Evelyn loopt spaak. Als hij terugkeert naar de stad leert hij Winnie kennen die ook actief is in het ANC. Ze trouwen en krijgen twee kinderen. Het ANC wordt verboden. Het verzet gaat ondergronds verder, maar Nelson en zijn vrienden worden opgepakt.
Deel 4: een lange, lange gevangenschap
Samen met andere leden van het ANC wordt Nelson tot levenslange gevangenschap veroordeeld. In de beruchte gevangenis op Robbeneiland zit Mandela ruim achttien jaren van zijn straf uit. Binnen de muren van de gevangenis strijdt hij verder tegen racisme en discriminatie. Nog eens 9 jaar verblijft hij in de gevangenis op het vaste land bij Kaapstad. Hij is inmiddels ’s werelds beroemdste gevangene.
Deel 5: vrijheid
Na 27 jaar opsluiting komt Nelson vrij in 1990. Hij had vanuit de gevangenis al onderhandeld met de regering, om de wetten van ‘Apartheid’ af te schaffen en de zwarte bevolking stemrecht te geven. In 1994 gebeurt dat eindelijk. Mandela wordt tot president gekozen; de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Met zijn vriend Desmond Tutu stelt hij de ‘Commissie voor Waarheid en Verzoening’ in om zwarten en blanken met elkaar te verenigen. Nadat hij Afrika 5 jaren heeft bestuurd trekt hij zich terug uit de politiek. Hij blijft echter wereldwijd strijden voor rechtvaardigheid.