header image
 
 

Voor scholieren

Deze pagina is voor scholieren die Madiba gebruiken voor een werkstuk, een boekbespreking, een spreekbeurt of een presentatie.
Wat leuk dat je voor dit onderwerp gekozen heb, we wensen je heel veel succes!


Boekbespreking

Voor het schrijven van een goed verslag moet je op een aantal zaken letten. Je vindt hier feitelijke informatie en belangrijke vragen over het boek, de inhoud, de auteur en de illustrator. Maar het beste is het natuurlijk als je zelf het boek eerst goed leest!

Samenvatting: Madiba bestaat uit 5 delen. Maak van elk deel een korte samenvatting in je eigen woorden. Schrijf niet het hele boek over!

Titelverklaring en omslag: Wat betekent Madiba? Hoe zijn de kleuren van de omslag (rood, blauw, geel, groen) gekozen, denk je? De vuist die Nelson Mandela maakt staat voor de macht van het volk in de strijd voor vrijheid en gelijkheid.

Tijd en plaats: In welke tijd en op welke plaats(en) speelt het verhaal zich af? Waaraan kun je dit herkennen? Je kunt de antwoorden op deze vragen vinden op een van de pagina’s van deze site! De gebeurtenissen worden chronologisch verteld. Dwz. het boek begint bij het verleden en eindigt in het heden.

Thema’s: In Madiba komen verschillende onderwerpen aan de orde. O.a. discriminatie en geweldloos verzet. Leg met enkele voorbeelden uit hoe deze thema’s een rol spelen. Welke thema’s ben je nog meer tegen gekomen? Zie evt. de pagina voor leerkrachten.

Personages: Het is niet moeilijk te beantwoorden wie in Madiba de hoofdpersoon is. Geef een beschrijving van zijn karakter. Welke eigenschappen laat hij zien? Beschrijf ook de kenmerken van enkele bijrollen in het boek. Welke verbanden bestaan er tussen personen? Maken ze een bepaalde ontwikkeling door in het verhaal?

Evaluatie: Geef uitgebreid je mening over het boek. Vertel waar je het wel en niet meer eens bent, hoe geloofwaardig je het verhaal vond, enz.


Spreekbeurt

Als je Madiba hebt gelezen, weet je heel veel over het leven van Nelson Mandela. Hoe maak je hier een boeiende spreekbeurt van? Kijk maar of je wat aan deze tips hebt.

Voorbereiding: Verzamel leuke materialen om te laten zien. Neem Madiba mee! Op deze site vind je linkjes naar krantenartikelen en filmpjes die je kunt tonen.

Begin: Prikkel je publiek: vertel bijvoorbeeld eerst dat een herdersjongen president werd!  Vraag of leerlingen weten wie je bedoelt… Toon daarna een foto van Nelson Mandela. Vertel waarom je voor een spreekbeurt over deze man gekozen hebt.

Midden: Wat vind je belangrijk om te vertellen? De 5 delen van het boek kunnen je leidraad zijn.

Afsluiting: Laat foto’s of filmpjes zien van Nelson Mandela. Vertel wat jij van zijn strijd tegen de apartheid vindt. Vraag aan je klasgenoten bijvoorbeeld wat zij van discriminatie vinden, en of ze het zelf wel eens ervaren of zien en wat je er dan zelf wel of niet aan kan doen. Maak een lijstje met vragen en neem een lijstje mee met weetjes.